upgrade от ubuntu 8.04 до 9.10 и проблемите с xine

Преди две седмици реших да мигрирам от ubuntu 8.04 LTS към най-новото. Бяха ми се насъбрали доста проблеми (wireless бъгове, липса на новите версии на FireFox 3.5 в хранилищата и прочие, и прочие). За около час преминах набързо през 8.10 и 9.04, и достигнах до бета версията тогава 9.10. Тъй като при досегашните ъпгрейди, които съм правил, след това не се е изисквало намеса от моя страна, за да тръгне, не бях чел абсолютно нищо. Естествено винаги си има първи път и …. рестартирам след ъпгрейда от 9.04 до 9.10 и до там. Показва ми се логото на убунту и след това черен екран. Логично, казах си, че нещо лаптопа ми е дал фира и го рестартирах и …. отново чудо и приказ, счупих си файловата система. Последва едно чекване на диска и т.н. и взех, че си помислих, че нещата са се оправили, но не! X-а така и не тръгваше. Тъкмо бях решил, че съм се жестоко пре*бал с бета версията и се чудих кое да си backup-на и кое не, за да инсталирам 9.04 и батко Данчо направи чудото – махна xorg.conf. След разкарването му всичко си тръгна по мед и масло. След 8.10 явно въпросния конфигурационен файл не помага особено на работата на X-a (-:

Следващия проблем, който забелязах малко по-късно, когато реших да гледам филм, е че xine крашва при стартиране. Помислих, че е някакъв бъг от бетата и си зачаках ъпдейт, но така и не дойде дори и след излизането от бета версия на 9.10, вчера. Разрових се малко по проблема и ето какво открих, ATI драйвъра, който съм използвал е спрян от поддръжка, което от своя страна възпрепядства работата на glx. Доста се зачудих и се оказа, че самия драйвър не е бил open source, явно и на това се дължи умирането му. Повече по историята и решението на проблема на този адрес: help.ubuntu.com/community/RadeonDriver

Ето набързо всъщност какво трябва да се направи:

Изтрива сe вече неподдържания драйвър:
$ sudo apt-get remove –purge xorg-driver-fglrx

Инсталираме open source библиотеки за glx:
$ sudo apt-get install –reinstall libgl1-mesa-glx libgl1-mesa-dri

Пускаме едно търсене за стария драйвър fglrx да не би случайно да е описан някъде из конфигурационните файлове:
$ sudo grep -r fglrx /etc/

Твърде вероятно е да излязът резултати от стари бекъп конфигурационни файлове за X, където се съдържа описан като драйвър, но те не се използват, така че да си стои там (-:

Рестартираме X сървъра (Ctrl+Alt+Backspace) или се Log Out-ваме и си рестартираме gnome display manager-a:
$ sudo /etc/init.d/gdm restart

Тук вече е момента да се радваме, че приложения като xine и glxinfo не връщат проблеми в X-a.
Приятно справяне с проблемите, аз отивам да гледам филм 😛

This entry was posted in IT, Дневник and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *