Министерство на образованието готово да плати 5,7 млн. лв. за upgrade на сайт

Новината от news.bg – “Министерство на образованието готово да плати 5,7 млн. лв. за upgrade на сайт”

Моя въпроса е – честно ли? Не, не, наистина, честно ли? Явно след толкова протести в образованието, парите им дойдоха в много. Сега разбирам защо преди месец-два предприемачът Пламен Русев избухна с интервюта по всички медии за Web It и… Това че иска да инвестира в създаването на платформи за електронно обучение. Нека позная сега, неговата фирма има точно 3 или 4 вече такива проекти и е една от малкото (единствената), която покрива изискванията за минимум 3 подобни проекта реализирани за последните 3 години. Не ми се мисли накрая ако излезе че нашите “баш даскали” са платили близо 6 милиона лева за моднат Moodle.

Забавното още е, че първата версия на сайта е струвала пак не малко на министерството (за това, което предлага), близо 10 пъти по-малко обаче от цената за upgrade – 500 хил. лева.

Но реално толкова ли са скъпи тези сайтове? Естествено – не. Да предположим едни оптимални числа за реализирането на такава система – 10 програмиста с 2-ма ръководителя за 1 година (само да вметна, че 10 програмиста са изключително голям ресурс). Да кажем, че тези 12 човека ще взимат 60 хиляди лева на месец (средно 5 хил. лева заплата на човек, което е добре за тези позиции и пазара на труда унас). На година простата сметка излиза около 720 хил. лева, а с такива ресурси …. не мога да си представя каква система биха направили. Сигурно ще обслужва освен това псевдо електронно обучение на министерството, но и всички администратични нужди на училищата. Да, централизирана система за всички училища, много по-ясна и лесна за следене и контрол на…? Фалшивите дипломи.

Е в крайна сметка тук бизнес се прави, не системи…

This entry was posted in IT, Говорилня and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Министерство на образованието готово да плати 5,7 млн. лв. за upgrade на сайт

  1. Ех, голям натиск ми оказвате, блогърите. Добре, ще сваля на 4.8млн, вижда ми се разумна цифра, но да знаеш, че губя. Но за образование давам всичко, че дори и 700к.

  2. Само от теб да мине… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *