“Web Cloud Services” – Магистърски истории

Може би вече сте разбрали, но все пак да спомена – понеделник имах защита на дипломна работа за бакалавърска степен. Защитата беше доста експресна – всеки имаше по 10 минути за представяне на работата и около още 10 минути за задаване на въпроси към него.
Естествено за 10 минути почти нищо не може да се представи, а аз бях юркан да давам по-бързо напред, та дори прескачах слайдове от презентацията. В крайна сметка защитата ми приключи с оценка 6, но това не е вълнуващото от цялото събитие. На защитата имаше и няколко магистри, като работите им предизвикаха голям интерес у мен – “Проектиране и разработка на Web Cloud Services”. Звучи страшно нали? Но какво се оказа в крайна сметка? Цялата история е едно хубаво заглавие, в което “Проектиране и разработка на” е излишно. Двамата завършващи магистри бяха направили проучване на предметната област за Cloud Computing. Разказаха си го супер, като по учебник. В момента, в който трябваше да преминат към проектирането и разработката обаче нещата стояха по различен начин. Проектирали бяха някакъв уеб сайт, не стана ясно какъв, някаква страница, която разбрах, че на главната си страница има 2 полета за потребителско име и парола и бутон за вход. Самата реализация беше този най-обикновен сайт да се качи в Azure или Amazon (на cloud хостинг) и той вече е “Web Cloud Services”. Цялата пародия се състои в това, че според магистрите “Web Cloud Services” е да си направиш най-обикновен сайт на ASP и да го качиш на cloud хостинг, което е …. ТРАГИЧНО! А още по трагично е, че тези дипломни работи някой ги е проверил и ги е одобрил, че са ОК, което от своя страна говори доста и за тези хора “проверители”. Ех, може и в бъдеще нещата да станат по-добри…?

This entry was posted in IT, Дневник and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to “Web Cloud Services” – Магистърски истории

  1. Георги Фурнаджиев says:

    Ако не съм ти честитил другаде – честито. Другия път умната със слайдовете – забравил си какво писах навремето за презентациите, ей 😉

  2. Припомни тук, мисля че ще е полезно 😉

  3. Охо, те сега студентите използват поне сложни и гръмки заглавия. Преди няколко години, защита магистърска степен се нагледах на подобни неща. Най-фрапантното беше някаква диплома на тема “Софтуер за субтитри”. Човека излезна и показа как се слагат субтитри с няква си програмка. В същото време мой колега прави софтуер за автоматично разчитане на кардиограми. Човека обаче, нямаше личен лаптоп и ползва чужд. Удари греда, като се опита да компилира пред комисията и изгърмяха грешки. И дори при работещо проложение, компилирано преди това на неговата машина, имаше по-ниска оценка от оня дето правеше буквите 🙂

  4. Странно нещо е това образованието. В интерес на истината имах намерение да запиша докторантура следващата година, но някак си имам много отрицателни емоции свързани с висшето образование. Всичко е една такава пародия, малко на ужким… На голяма част от преподавателите всъщност им се занимава по-малко отколкото на студентите. Учат се някакви абсолютни глупусти, а на повечето места са и силно M$ ориентирани.
    На скоро получих отговор на мое изказване, че “не съм фен на M$ продукти”. Отговорът беше – “Никой не те пита дали си фен, цял свят се отчита с M$ Project”. Направо ужас… Аз май познавам един друг свят, в който хората се отчитат с други tools и където “Project Managaer”-а не си измисля разни срокове за да му светне зелено в тъпия М$ Project.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *