Монтана: 11-13 май 2007

Снощи се върнах от Монтана, където в периода 11-13 май 2007 се проведе националната олимпиада по информационни технологии. Като за начало ще ви разкажа за олимпиадата като цяло, а после и какво правихме през 3те дни… Общо взето не беше нито толкова хубаво, колкото очаквах, нито пък толкова лошо. Аз участвах с Gradovete.com в категория Web Приложения. От контакта ми с другите две момчета от Сливен, които бяха в останалите 2 категории (Мултимедийни приложения и Приложни програми), разбрах, че единствено в нашата категория участниците бяха някакси озлубени и некоректни един към друг. След представянето на всеки участник определени хора гледаха винаги да задават такива въпроси, чрез които по някакъв начин или да изнервят участника, или да се помъчат да го изложат един вид. Точно това отношение не ми допадна въобще. Другото интересно нещо, което ми направи впечатление е, че хората, които се мъчеха да задават “неудобните въпроси” преди да е минала тяхната презентация си траеха, но след като мине представянето им започват да се заяждат с останалите. Като след това от същите тези хора пред МГ в Монтана, където се проведе олимпиадата споменаха, че журито виждало щом някой пита останалите постоянно за нещо по проектите им, то значи той разбирал много от материята и винаги имал какво да каже. Наистина много глупаво според мен, но всеки сам си решава.

11 май:
Тръгнахме в 5 сутринта от Сливен и около 13 часа бяхме в Монтана. Дълъг път… В хотела ни посрещна представител на МГ и Общината, който ми връчи сертификати за това, че съм достоен участник на последния кръг от националната олимпиада по ИТ.
От 12 до към 19 часа всички участници си инсталираха проектите пред комисиите. Цареше пълна неразбория и анархия. Всеки правеше каквото си иска. В нашата категория (WEB приложения) на всеки участник му беше нужен веб сървър с определени библиотеки и mysql сървър за базите данни. Отначало всичко си го имаше и беше осигурено от домакините, но представете си какво става като се съберат 20 проекти с по 1-2 автора на 1 компютър и всички се правят на разбирачи. Не казвам, че наистина не разбираха, но извинявам се… сетете се какво става, когато всеки може да пипа по apache сървъра, базите данни и файловете на останалите участници. Към средата на деня се оказа, че има сложени 3 различни apache сървъра и нито един не работеше. Седна по това време мисля участник от Троян. Понаправи се и той малко на интересен, след което започна да изтрива всички уеб сървъри в последсвтие, на което изчезнаха проектите на всички участници преди него. Сложи си негов apache сървър, мисля че беше XAMPP и излезе радостен, че по неговия проект всичко си работи.
След тези истории предстоеше да започне откриването. Но преди то да започне пееше рок група от гимназията, готино беше и доста се ядосвах, че нямах фотоапарат… Представи се палет от гимназията, хор и едно момиче с чуждестранна песен. Всички им се радваха. Започна откриването, както винаги 30-40 минути глупави речи и прочие… След което се разделихме в 3 различни зали по категории, за да се тегли реда на представяне на проектите. Аз бях изтеглен за 8:30 в неделя, но трябваше да съм готов и за събота вечерта. След като приключи официалното откриване на олимпиадата си тръгнахме. Към хотела се запознах с няколко участника, като ръководителя на едно момиче от София се оказа студент от Софийски университет, който всъщност е администратора на StarFight.net. Много приятно ми беше да се запознаем, наистина приятно момче ми се стори. Вечерта се запознах с едно момче от езиковата гимназия във Варна, което се представи доста добре на олимпиадата.
Имахме и не лош съквартирант в хотела, въпреки, че краката му доста миришеха.

12 май: Цял ден гледах презентациите на останалите участници и как се заяждат един между друг, а към 17 часа и аз си направих моята презентация. Вечерта вечеряхме в хотела и се разхождахме из центъра, а по-късно в хотела си ударихме голям лаф със съквартиранта.

13 май: Всичко беше приключило и резултатите бяха готови, но незнайно защо постоянно ги бавеха. В 15 часа трябваше да си хванем автобуса за София, за да може в 18 часа да тръгнем с друг автобус за Сливен, и така не дочаках да чуя все пак на кое място съм. Доста се разочаровах от цялата организация, дори се и поядосах 🙂 Надявам се да си пуснат класирането в edusoft.fmi.uni-sofia.bg. Kaто цяло само знам че имам 40 точки на теста.

В общи линии това беше, нищо особено, освен че 3 дни се говореше само за компютри и програмиране.

This entry was posted in Дневник. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *