Linux конференция

Миналата седмица с Жоро И Ванката ходихме на Linux конференцията, която се проведе в МГУ. Имаше няколко интересни лекции:

Physical Computing с Linux (Цветан Узунов) –  Лектора има фирма, която развива OLinuXino – open source hardware и software мини компютър, който се изразява в една платка с малък чип, памет, различен брой пин-ове и портове (може и да не се изразявам много компетентно, не съм първи приятел с електрониката). Интересното беше, че е с open source linux kernel, на който можеш да си качиш каквото искаш, малко по-гъвкаво спрямо Arduino и Raspberry PI, но с малко по-висока цена от тях.

Красиви неща с малка електроника (Мариян Маринов) – Малко трудно да се нарече лекция, може би по-скоро за някоя DIY статия по форумите, но все пак имаше забавни моменти. Лектора разказа какви интересни неща е направил в жилището и колата си с Arduino и Raspberry PI.

Интеграция на Windows приложения в Ubuntu работна среда (Алекс Станев и Бойчо Бойчев) – Разказаха ни какво са направили за преминаването на министерство на транспорта към linux. В крайна сметка разбрах, че чиновниците не могат да минат на open source office приложение (без значение на кое). За целта са използвали FreeRDP към windows server и са направили приложението WinConn за Ubuntu 12.04, което генерира в графичен интерфейс конфигурационните файлове и скриптове за връзка от Ubuntu към windows server-a.

Имаше още няколко версии, които не бяха от най-интересните, но все пак не бяха и пълна скука. Бих отишъл и на следващата им такава конференция 🙂

This entry was posted in Дневник and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *