Антония Първанова: ЕНЕРГИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ МЕРКИ ПРОТИВ ИНТЕРНЕТ-ПИРАТИТЕ НЕ ЗАЛОВИХА НИКОГО

Антония Първанова, депутат в Европейския парламент заяви, че фанатичните силови мерки от страна на българските власти срещу някои потребители на интернет и собственици на уеб-сайтове са престъпили допустимото от Европейския съюз и е необходимо да бъдат разследвани.

Тя добави, че официалните власти са довели много интернет клубове до фалит и чрез преследване, за което не са имали съдебно пълномощие, не само са разрушили живота на собственик на уеб-сайт, но и са стигнали дотам да задържат лица, които не са извършили никакво престъпление.

В изявление за пресата, Първанова заяви, че ще подаде запитване до Европейската комисия и Съвета на Европа, за това дали тези действия са в съгласие с закона на ЕС и в частност с чл.11 от Раздела за човешките права.

Тя допълни, че България е изцяло посветена на Европейския съюз и прави големи жертви, за да изпълни своите задължения, а нейната роля е да защити интересите на българите и останалите граждани на ЕС.

Тези нейни коментари дойдоха в момент, когато Европейският парламент дискутираше директивата IPRED2 (втората Директива за налагане на правата над интелектуалната собственост) и когато някои мерки от страна на правителството в България по отношение на налагането на законите за авторските права, започнаха да будят тревога, както каза тя.

Според министъра на вътрешните работи, Румен Петков, поредицата от действия от 2005 г. за “контролиране на интернет-пиратството” са поради натиск от страна на ЕС. Първите стъпки в това отношение бяха предприети срещу някои интернет-клубове (но не всички). Обичайната процедура включваше обиск и конфискация на цялото оборудване (150-200 компютъра), съпроводено от обширни коментари в медиите и след двугодишен съдебен процес, делото е прекратено, а оборудването върнато на собствениците.

Междувременно върпосният интернет-клуб вече е фалирал и съответно върнатото компютърно оборудване е безполезно, поради темповете на развитие на технологиите. Това беше съдбата на популярния интернет-клуб “Матрицата” и на много други, каза тя. Всички тези клубове фалираха, въпреки факта, че бяха оправдани по всички обвинения.

Следващата поредица от акции беше против “черните дъски”, където потребителите оставят следи за онова, което притежават и искат да споделятс други. Най-известната акция втова отношение беше онази срещу най-популярния и полезен уебсайт – ArenaBG.com. Първанова каза, че полицейските набези и последвалото разследване са изхвърлили собственика от неговата бизнес-сфера, а фалшиви доклади за неговите богатства го принудили да се крие, от страх, че ще бъде отвлечен.

Оправдание за тези действия на полицията осигурявал Наказателния кодекс – писан по време, когато никой в България не е ползвал интернет.

Представители на Организация на Интернет потребителите запознаха с тези случаи Първанова, българският представител в Европейския парламент от групата ALDE. Съответно тя се обърнала към своята политическа група и след бурни дебати групата ALDE застанала зад въвеждането на шест поправки, срещу криминалицирането на крайния потребител.

This entry was posted in Говорилня. Bookmark the permalink.

2 Responses to Антония Първанова: ЕНЕРГИЧНИТЕ БЪЛГАРСКИ МЕРКИ ПРОТИВ ИНТЕРНЕТ-ПИРАТИТЕ НЕ ЗАЛОВИХА НИКОГО

  1. Pingback: Избори за евродепутати : А наздраве!

  2. zigkvwndai says:

    Hello! Good Site! Thanks you! rxguzsghmwb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *