Американка трябва да заплати $ 222 000 за незаконно изтеглени песни от интернет

Източник: http://news.bpost.bg/story-read-14658.php

Съд в САЩ реши, че 32-годишната американка от Минесота Джейми Томас трябва да заплати $ 222 000 глоба на шест звукозаписни компании. Глобата е заради това, че американката изтеглила песни от интернет чрез P2P без да заплати за тях.

Това е първото дело срещу физическо лице за свободна размяна на файлове, което печели звукозаписната индустрия в САЩ, съобщава АП. Джейми Томас е самотна майка от щата Минесота, която трябва да заплати близо четвърт милион долара за изтеглянето на музикални парчета от интернет без да заплати за тях.

Ищците по делото са компаниите Sony BMG, Arista Records LLC, Interscope Records, UMG Recordings Inc., Capitol Records Inc. и Warner Bros. Records Inc. Те искаха по $ 9250 за всяко от 24-те песни със запазени права, за които имаха претенции. Наложената глоба можеше да бъде милиони, тъй като звукозаписните компании заявиха, че общият брой изтеглени песни е 1702.

Според компаниите жената е теглила без разрешение и е разпространявала чрез т.нар. пиър-ту-пиър, включително и през прочутия сайт “Kazaa” с юзър името tereastarr. Осъдената настояваше, че дори няма акаунт в “Каzaa”. В залата обаче свидетели на обвинението, включително от интернет провайдъра и от фирма за интернет сигурност, потвърдиха, че tereastarr принадлежи на Джейми Томас.

Джейми Томас е първото физическо лице, обвинено в незаконно споделяне на файлове, което реши да вкара делото в съда. Тя беше убедена, че не е направила нищо лошо. Досега всички останали се съгласяваха на извънсъдебно споразумение срещу глоба от няколко хиляди долара.

Нейният адвокат заяви, че решението на съда е било прието тежко от Томас, тъй като до края на живота й една четвърт от приходите й трябва да отиват в звукозаписните компании.

Той допълни, че таксите за неуспешната му защита автоматично се начисляват върху глобата и така крайната сума, която Джейми Томас ще трябва да плати, наближава половин милион долара. “Надявам се обаче, че ще можем да се разберем със звукозаписните компании”, допълва адвокатът.

С този прецедент звукозаписната индустрия се надява да изпрати предупредителен сигнал към всички, които свалят музика от световната мрежа без да плащат за нея, съобщава BBC.

“Посланието е ясно – да се свалят и разпространяват нашите записи не е добре”, заяви Ричард Гейбриъл, ръководител на адвокатския екип на ищците, в края на продължилия три дни процес.

От 2003г. насам индустрията е завела 26 хиляди иска за размяна на музикални файлове.

This entry was posted in IT, Говорилня. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *